2016. augusztus 6., szombat

Szorgos hangyák és végre lecsó

Mostanában nem sok időm/időnk van írni. Gyűjtögetünk. Lassan, de biztosan közeleg a nyár vége és ilyenkor még annyi a teendő. Folyamatosan, szépen sorban érnek a zöldségek, gyümölcsök, magvak. Ezeket be kell takarítani, majd valamilyen módon tartósítani télire. Többnyire üvegbe zárom őket, másik részét mélyhűtőbe teszem és van, amit aszalok is most már, hogy van sörkollektoros aszalóm. A krumpli megy a pincébe, a hagymák pedig hűvös, fagymentes helyre. Az őszi káposzta, karalábé, kelbimbó a helyén és hamarosan a karfiol is mehet ki a fóliából. Vetőmagot is gyűjtögetek szinte minden nap: virágmagok, zöldbab, kapormag, fejteni való bab, körömvirág stb. Idén olyan feldolgozott "konzerveket" is főzök be, amiket télen csak előveszünk, megmelegítünk és tésztára, pitébe rögtön tehetünk is. Ez azért fontos most, mert sajnos nagyon elfoglalt leszek a télen, nem biztos, hogy sok időm jut majd főzésre. Az idei év újdonsága, hogy zöldségkrémeket is teszek el, melyeket kenyérre kenünk majd, ha éppen unjuk már a sajtot, szalámit. Ezekről a másik blogban (Ízőrző) írok majd a későbbiekben egy bejegyzést. Savanyúságként pedig idén is maradunk a kovászos uborkánál. Nagyon jól eláll télen és sokkal finomabb az ecetes uborkánál. Itt olvasható a recept. Idén újra megpróbálkozom a törkölyben eltett paprikával. Tavaly jól sikerült, csak az a baj, nem emlékszem és nem jegyeztem fel, akkor hogyan készítettem. Idén okosabb leszek és leírom.

Folyamatosan gondolkodom, hogyan tudnám érlelőhelyiség és füstölő nélkül tartóstani a tejtermékeket. Feta sajtot sós lében tárolom és amennyit csak tudok, készíteni fogok. Érlelt sajtot is megpróbálok majd valahogy életben tartani. Pár gurigát majd félreteszek, hátha nem penészednek be vagy nem száradnak ki túlzottan. Túrót pedig valószínűleg fagyasztani fogok.

A gyűjtögetés azonban nem csak a konyhára korlátozódik ebben az évben. Az állataink számára is raktároznunk kell, hogy legyen mit enniük. Ebben a család minden tagja kiveszi a részét. Bizony én is mentem több napon át, hogy vasvillával szénát gyűjtsek, kupacoljak.

Következzen néhány kép arról, hogy még mindig mennyi finomság található odakint. A képek alá és fölé írom majd a magyarázatokat.

Az első adag paradicsom, amiből lé készült (ez még nem a mi termésünk volt, hanem a szomszédé):


Saját sárgadinnye. Sajnos repednek, így némelyiket idő előtt le kellett szedni:




Aszalóban a paradicsom:


Már potyog a mogyoró:
Mogyoró
Barack. Idén nagyon sok lett, pedig Rocker ritkította elég rendesen:




Alma


Csipkebogyó
 De jó lesz friss gyümölcsöt szedni még októberben/november elején is. Naspolya, az utolsó gyümölcs a kertben:
Naspolya.

Gránátalma



Mángold


Ilyen most az őszi retek, téli retek és a tarlórépa:


Cékla
 A háló a közelgő vihar miatt van a paprikán:







Sajnos idén a szőlő egy része így néz ki. Szerencsére csak egy része. Van, amelyik gyönyörű zöld szép fürtökkel és nem kapta el a betegséget:


Cikória
 A padlizsán idén remekel. Teszek is el belőle bőven:


Itt például szép a szőlő:

Dinnyék:


Sóska
 Érik a füge is:


A múltkor emlegetett lecsó végre elkészült tegnap:



Megvan az utánpótlás. Rengeteget főzök mostanában és a gyerekek látják, eltanulják. Egyik nap ez a szépen elrendezett étel várt engem, mire bejöttem a kertből:



Szénát gyűjt a család:

A bodza is kezd érni. Ha megérik, befőzöm lekvárnak és idén sós változatban is kipróbáljuk:

Bodza






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése